Sos z pieczonych pomidorów
28 sierpnia, 2020Ćwikła do słoików na zimę – prosty przepis
2 września, 2020Antonówka ma swój kwaskowaty smak, z tego słynie, szkoda psuć go cukrem
Składniki:
Wykonanie:
Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. W zależności od odmiany, owoce można obrać ze skórki lub nie. Nasz mus przygotowaliśmy z owoców odmiany Antonówka, których nie obieraliśmy, są jednak odmiany o grubszej skórce i takie polecamy obrać. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i podgrzewamy. Całość należy od czasu do czasu pomieszać i ewentualnie dolać wody, aby owoce nie przywierały do dna. Owoce gotujemy 20-30 minut w zależności od odmiany do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Następnie miksujemy jabłka na mus, który (jeszcze gorący) przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy, jeżeli zależy nam na dłuższym przechowywaniu. Mus można wykorzystać jako nadzienie do szarlotki, dodatek do owsianki, naleśników czy też jogurtu.
Z podanych proporcji uzyskamy 3 słoiczki o pojemności 250 ml (w zależności od wielkości i rodzaju użytych jabłek).