
Jeżówki w ogrodzie – uprawa i pielęgnacja
16 listopada, 2020
Ćma bukszpanowa – różne rodzaje pułapek feromonowych
18 listopada, 2020Dyniowe bułeczki na słodko z cynamonem
Składniki:
Wykonanie:
Na początek przygotowujemy zaczyn. Mleko należy lekko podgrzać, rozkruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce (wystarczy temperatura pokojowa) do podrośnięcia.
W misce łączymy dwa rodzaje mąki, pozostały cukier, dodajemy jajka i puree z dyni oraz cynamon. Mieszamy wszystko, następnie dodajemy podrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość należy ponownie zamieszać do połączenia składników, dodać roztopione masło i wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy podrośnięte ciasto na blat obsypany mąką, ponownie wyrabiamy i odrywając kawałki dzielimy je na 12-14 części. Z kawałków ciasta formujemy kule, które układamy obok siebie na blaszce/w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy całość do ponownego wyrastania, tym razem na około 15 minut, następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem lub mlekiem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika (grzanie góra-dół). Pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
Bułeczki są idealne jako samodzielna przekąska, ale także choćby z dżemem, masełkiem itp.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone


