Składniki:
Wykonanie:
Umyte buraki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, pieczemy w temperaturze 190st. około godziny. W zależności od wielkości buraków czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, dlatego co jakiś czas warto zajrzeć do nich i sprawdzić widelcem czy są już miękkie. Upieczone i wystudzone buraki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce (najmniejsze oczka) lub miksujemy blenderem (pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki). Chrzan obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Łączymy składniki, przyprawiamy według własnych preferencji. Dodatkowo można buraczki zakwasić sokiem z cytryny/octem lub dodać cukier (jeżeli wolimy słodsze). Tak przygotowaną ćwikłę przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.
Z podanych proporcji uzyskamy 3 słoiczki o pojemności 250 ml