Rdzawy nalot na korze. Dlaczego drzewa rdzewieją?
6 stycznia, 2021Krzywe marchewki? – 11 przyczyn deformacji korzenia
14 stycznia, 2021
Chipsy kokosowe (zrębki kokosowe)
– to naturalny surowiec stworzony z łupin owoców palmy kokosowej, z domieszką włókien kokosowych. Mają postać mniej lub bardziej pociętych fragmentów (zwykle od 5 do 19 mm długości), stąd też można je wykorzystywać jako dodatek do podłoża (np. miesza się je z torfem, kompostem i perlitem), jako podłoże (np. do storczyków) albo jako drenaż lub ściółkę. Zwykle używa się je do roślin pokojowych np. palm, dracen, juk, filodendronów, czy też wspomnianych storczyków. Chipsy kokosowe zwykle mają pH w granicach 6,0-6,5. W niektórych artykułach wspomina się o lekkim zakwaszaniu podłoża przez zrębki kokosowe. Bardzo dobrze chipsy utrzymują wilgoć dzięki porowatej strukturze, ale zarazem zapobiegają przelaniu podłoża. Rozluźniają je i napowietrzają. Zrębki nie gniją, co jest ich dużą zaletą.
Autorzy: dr hab. inż. Paweł K. Bereś, mgr Beata Bereś (Ogrodnicy DIONP)
Opracowano na podstawie własnego doświadczenia i literatury. Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). DIONP wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.dionp.pl