
Zeolit w ogrodnictwie
3 kwietnia, 2020
Analiza gleby – gdzie wykonać?
4 kwietnia, 2020Na działce buraki ćwikłowe uprawiamy w sposób ekologiczny. Przepis na nasz zakwas jest banalnie prosty - do dużego słoja należy włożyć pokrojone w dowolny sposób buraczki, dodać liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i kilka ząbków czosnku, a następnie zalać wszystko przegotowaną ostudzoną wodą, tak aby przykryła buraczki. Słój przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni. Tak naprawdę ilość i rodzaj dodatków zależą od indywidualnych preferencji, czy lubimy czosnek czy nie. Codziennie zbierać należy pojawiającą się pianę, aby uniknąć ryzyka pojawienia się pleśni. Po 4-5 dniach sprawdzamy smak i jeżeli jest odpowiednio kwaskowaty, zlewamy zakwas do słoiczków, buteleczek itp. Przechowuje w lodówce. Buraczki z zakwasu wykorzystać można do sałatek. Niektórzy dodają do nastawionego zakwasu z buraczków inne warzywa np. marchew, pietruszkę, seler a z przyprawami np. kminek. Warto poeksperymentować.