Rzodkiewka odmiany Saxa 2 – okrągła, czerwona skórka, lekko ostra (wiosna i jesień)
8 czerwca, 2022Rzodkiewka odmiany Candela di fuoco – długie, czerwone korzenie (wiosna i jesień)
9 grudnia, 2022Rzodkiew do zbioru letniego i jesiennego
Rzodkiew Runder Weisser polecana jest do uprawy letniej i jesiennej. Dobrze sobie radzi w okresie wiosennych chłodów. Wysiewać ją można od kwietnia do sierpnia, co pozwala cieszyć się plonem w okresie lata i jesieni. Szczególnie uprawa jesienna jest polecana. Jako DIONP rzodkiew tą uprawialiśmy na oba terminy zbioru i jesienią lepiej się udawała z powodu mniejszych problemów z niedoborem opadów. Odmiana ta do ładnego plonowania potrzebuje bowiem dostatecznie wilgotnej gleby, ale i żyznej. Ładnie nam się udała na grządkach podwyższanych.
Korzeń tej odmiany jest biały, okrągły lub lekko spłaszczony. Skórka jest biała, tak samo jak miąższ. Miąższ jest soczysty, chrupiący i lekko ostry. Kilka korzeni trafiło się bez smaku, co mogło wynikać z wpływu na nie suszy. Korzeń poleca się do bezpośredniego spożycia, do smażenia, marynowania bądź kiszenia. Nie ma skłonności do pękania i parcenia. Najlepiej jednak zbierać korzenie młode, które są wyraziste w smaku. W naszej uprawie, niektóre korzenie miały do 4-5 cm średnicy, a ich waga dochodziła do 42 g.
Niektóre osoby wskazują, że obok korzenia warto także po wymyciu zjadać liście rzodkwi, tak samo jak liście rzodkiewek. Głównym jednak plonem są korzenie. Nam osobiście liście tej rzodkwi nie posmakowały.