Pomidor odmiany Thorburn’s Lemon Blush – żółte owoce w typie befsztyk
17 marca, 2024Pomidor odmiany Arbuznyj – brodowo-brązowo-zielone owoce
17 marca, 2024Jak uprawiać pomidory?
Podstawowe informacje o wymaganiach pomidora co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Wielkoowocowy
Thorburn’s Terra Cotta to średniopóźna odmiana pomidora o owocach w typie befsztyk. Została opracowana w USA pod koniec XIX w. przez Elberta Carmana, dziennikarza rolniczego i wieloletniego redaktora magazynu "Rural New Yorker", a przy tym eksperymentatora i hodowcę nowych odmian roślin uprawnych.
Pomidor Thorburn’s Terra Cotta został po raz pierwszy zaprezentowany w katalogu nasiennym firmy Jamesa Thorburn’a w 1893 r., stąd też pierwszy człon nazwy. Został ponownie odkryty w latach 90-tych i rozmnożony przez dr Williama Woys Weaver’a, amerykańskiego etnografa żywności i autora kilkunastu książek poświęconych historii kulinarnej i dziedzictwu kulturowemu.
Rośliny wysokie, wymagają podwiązywania lub uprawy przy podporach. Okrągłe owoce są lekko spłaszczone i delikatnie żebrowane, osiągają masę 110-300 g lub nawet więcej w sprzyjających warunkach uprawy. Skórka jest początkowo oliwkowozielona, następnie przybiera ceglasty, czy też miedziany odcień. Miąższ jest żółto-pomarańczowo-zielony, jędrny i soczysty, w smaku słodko-kwaśny z owocową nutą.
Jest to odmiana przeznaczona do uprawy pod osłonami oraz w gruncie. Owoce nie nadają się do długiego przechowywania, gdyż ze względu na cienką skórkę łatwo ulegają uszkodzeniom i obiciom.