DIONP hobbystyczną uprawą pomidorów w gruncie oraz pod osłonami (szklarnia, tunele) zajmuje się od wielu lat. Mamy zatem doświadczenie w prowadzeniu tych roślin, w tym różnych odmian, w różnych warunkach pogodowych. Najważniejsze informacje uprawowe oparte o nasze doświadczenie, wraz z materiałem filmowym przedstawiliśmy w osobnym artykule, który jest dostępny TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Pomidor odmiany Des Andes (spotykany pod nazwami Cornue des Andes, Andes, Andine Cornue, Andes Horn, Red Banana) to późny pomidor, wysokorosnący, wymagający podwiązywania. Owoce średniej wielkości, masywne, wydłużone, spiczaste (jak rogi), osiągają ok. 15-18 cm długości. Skórka cienka, czerwona, komory nasienne prawie puste z niewielką ilością soku i nasion, piętka duża. Miąższ gruby, mięsisty, zwięzły, w smaku słodko-kwaśnym, pomidorowym. Idealny na sosy, do gotowania i suszenia. Owoce osiągają wagę ok. 150-200 g, wykazują skłonność do samoczynnego opadania, nawet gdy nie są w pełni dojrzałe. Skórka łatwo ulega uszkodzeniu, jednak nadają się do krótkotrwałego przechowywania. Odmiana polecana do uprawy gruntowej, ale także w szklarniach i tunelach.