„Owocowy papier” – czyli jak stworzyć zdrowe słodycze
24 sierpnia, 2020„Pasztet” z cukinii – wegetariański przysmak
28 sierpnia, 2020Leczo warzywne do słoików (na zimę)
Składniki:
Przyprawy:
Wykonanie:
Świeże cukinie myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy, nie wycinamy gniazd nasiennych (robimy to jedynie w przypadku dużych warzyw). Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cebulę obieramy, pomidory wykorzystujemy w całości. Wszystkie warzywa kroimy - cukinie i pomidory w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w plasterki (wszystkie warzywa można rozdrobnić w malakserze).
W większym garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i gotujemy ok. 20-30 minut, do czasu aż pomidory rozpadną się i stworzą sos. Od czasu do czasu mieszamy całość. Po upływie wskazanego czasu dodajemy przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Tak przygotowane leczo wkładamy do słoików, pasteryzujemy.
Z podanej porcji otrzymamy 4 słoiki o pojemności 500 ml