
Pomidor w kształcie cytryny – Citrina
27 sierpnia, 2020
Pomidor odmiany Clackamas Blueberry – ciemny owoc
27 sierpnia, 2020Leczo warzywne do słoików (na zimę)
Składniki:
- 2 kg cukinii najlepiej w różnych kolorach,
- 2 kg papryki słodkiej najlepiej w różnych kolorach,
- 2 kg pomidorów najlepiej w różnych kolorach,
- 2-3 duże cebule (może być biała, czerwona).
Przyprawy:
- 2 łyżki stołowe słodkiej papryki,
- 1 łyżka stołowa majeranku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki (lub papryki wędzonej),
- 0,5 łyżeczki cząbru,
- sól i pieprz do smaku - wg własnych preferencji,
- 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Świeże cukinie myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy, nie wycinamy gniazd nasiennych (robimy to jedynie w przypadku dużych warzyw). Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cebulę obieramy, pomidory wykorzystujemy w całości. Wszystkie warzywa kroimy - cukinie i pomidory w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w plasterki (wszystkie warzywa można rozdrobnić w malakserze).
W większym garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i gotujemy ok. 20-30 minut, do czasu aż pomidory rozpadną się i stworzą sos. Od czasu do czasu mieszamy całość. Po upływie wskazanego czasu dodajemy przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Tak przygotowane leczo wkładamy do słoików, pasteryzujemy.
Z podanej porcji otrzymamy 4 słoiki o pojemności 500 ml