Jakie pH gleby pod warzywa? – lista roślin z optymalnym pH dla rozwoju
22 stycznia, 2022Wczesne siewy roślin? – nie zawsze się udadzą!
26 stycznia, 2022Odczyn (pH) gleby może się zmieniać w trakcie wegetacji - trzeba go na bieżąco monitorować
Odczyn gleby warto na bieżąco monitorować w trakcie sezonu wegetacyjnego tak w uprawach pod chmurką, jak i w uprawie pod osłonami. To ważne, bez względu na to jakie nawozy stosujemy i czy w ogóle prowadzimy nawożenie. Dobrze jest sprawdzić pH gleby przed planowanym nawożeniem np. zaraz po zimie/wczesną wiosną, w tracie lata i jesienią. Gdy uprawiamy rośliny tolerujące gleby neutralne lub zasadowe to przy stwierdzeniu niskiego pH wiemy wówczas, że musimy użyć nawozów bogatych w wapń. Gdy uprawiamy z kolei rośliny lubiące niskie pH to dostajemy informację o potrzebie mniejszego bądź większego zakwaszenia podłoża.
pH gleby nie jest wartością stałą. Zmienia się na skutek warunków środowiska, w tym działalności człowieka. Bardzo duży wpływ na ta wartość ma choćby zawartość materii organicznej, działalność mikroorganizmów, budowa geologiczna gleby, erozja, uprawa i nawożenie, a nawet tak prozaiczny element jak woda stosowana do podlewania.
Jak zbadać i czym odczyn gleby opisaliśmy w oddzielnym artykule dostępnym TUTAJ.
Skala pH gleby od 1 do 14
Choć nie każdy to widzi na posiadanych kwasomierzach, to w Polsce skala pH roztworów jest oceniana w skali od 1 do 14. Im niższa cyfra tym niższe pH, czyli bardziej kwasowe. Można zatem wyróżnić trzy podstawowe odczyny: kwaśny, obojętny i zasadowy. W ogrodnictwie jednak można spotkać się z pośrednimi wartościami pH - bardzo kwaśny (pH poniżej 4,5), kwaśny (pH 4,6-5,5), lekko-kwaśny (pH 5,6-6,5), obojętny (pH 6,6-7,2), (można dodać lekko zasadowy) i zasadowy (powyżej pH 7,3).
Większość roślin, które uprawiamy toleruje glebę lekko kwaśną na poziomie pH 5,5-6,5. Duża grupa bez problemu toleruje pH obojętne, ale już nieliczne wolą glebę bardzo kwaśną czy też wybitnie zasadową. Trzeba o tym pamiętać, gdy tworzymy na grządkach założenia roślinne o różnych wymaganiach co do kwasowości gleby, to należy unikać uprawy w tym samym miejscu roślin o skrajnych wymaganiach co do pH.
W ogrodnictwie, w celu zapewnienia uprawianym roślinom optymalnych warunków dla rozwoju, należy tworzyć oddzielne założenia dla roślin kwaśnolubnych oraz preferujących wysoce zasadowe stanowisko. Całe jednak szczęśćie, że większość choćby warzyw jest na tyle elastyczna, że daje sobie radę w zakresie pH od 5 do 7,2.
Autorzy: Paweł i Beata Bereś (Ogrodnicy DIONP)
Opracowano na podstawie własnego doświadczenia i literatury. Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). DIONP wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.dionp.pl