
Bób odmiany Hangdown Biały – średniopóźny
16 lipca, 2023
Marchew odmiany Jaune Du Doubs – późna, żółty korzeń
20 lipca, 2023Średniowczesna odmiana
Bób Jankiel Biały to odmiana średniowczesna, plenna, o typowym kolorze nasion, które są zielonkawobiałe. Odmiana ta jest jedną z najpopularniejszych odmian uprawianych przez ogrodników-hobbystów oraz plantatorów z uwagi na doskonały smak.
Rośliny mają wzniesiony, zwarty pokrój, osiągają ok. 80-120 cm wysokości. Kwiaty są białe z czarnymi plamkami w centralnej części. Strąki są zielone, płaskie, węższe niż u innych odmian, o długości ok. 12-15 cm. Nasiona są duże, spłaszczone, o nerkowatym kształcie, dojrzewają równomiernie. Mają jasnozielony kolor skórki oraz zielone wnętrze o delikatnym smaku. Zwykle jest ich 3-5 w jednym strąku.
Częścią użytkową bobu są nasiona, które można spożywać na surowo bezpośrednio po wyłuskaniu ze strąków (szczególnie młode), lub po ugotowaniu/upieczeniu – wtedy stanowią samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek. Z bobu można przygotować pastę do pieczywa, zupę czy też nadzienie do pierogów. Nasiona nadają się do mrożenia, konserwowana oraz do zapiekania w całości – w ten sposób można uzyskać chrupiącą przekąskę.
Odmiana Jankiel Biały przeznaczona jest do uprawy w gruncie, ale ze względu na zwarty pokrój nadaje się również do uprawy w dużych pojemnikach na balkonach i tarasach.
Bób nie jest bardzo wymagający, dobrze rośnie na glebach cięższych, poradzi sobie także uprawiany w lżejszej glebie. Podłoże powinno być żyzne, dostatecznie wilgotne, a stanowisko słoneczne i osłonięte od wiatru. Bób najlepiej wysiewać wczesną wiosną w marcu lub kwietniu wprost do gruntu. Najlepiej rośnie, gdy wiosna jest chłodna.