Zakwas z buraków ćwikłowych
3 kwietnia, 2020Kwiaty lilaka pospolitego (bzu) są jadalne – warto spróbować
16 maja, 2020Wiosna to idealny moment na zrobienie pierwszego pesto z tego co daje nam natura. Od końca zimy w ogrodach jest już dostępny dziki szczypiorek, a młode listki pokrzywy są już zwykle osiągalne w naturze od marca, czasem lutego jak nie ma zimy. Jeżeli uprawiamy w ogrodzie słonecznik, to jego pestki zapewne mamy w kuchni, jak nie to można je dokupić w każdym sklepie spożywczym, podobnie jak oliwę z oliwek.
Wiosenne pesto jakie proponujemy łączy w sobie moc prozdrowotną natury ze wspaniałym smakiem, w tym prostotą wykonania. Aby stworzyć to pesto.
Składniki na 1 porcję (ale każdy musi proporcje dobrać pod swój gust smakowy):
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmikosować. Jeżeli w trakcie tego procesu okaże się, że pesto jest zbyt zbite, można go rozluźnić poprzez dodatek oliwy z oliwek, ewentualnie wodą.
Zastosowanie
Idealne pesto na wszelkie kanapki, jako dodatek do proziaków, do makaronu.