Papryka to roślina wybitnie ciepłolubna, która najlepiej i najszybciej rozwija się w wyższych temperaturach, na glebie lekkiej, ale żyznej, regularnie podlewanej, ale nie zalanej. Źle reaguje na silne przesuszenie.
Na rynku jest wiele odmian papryk, o różnej wczesności. Różne są też terminy siewu tej rośliny, w zależności od posiadanych warunków lokalowych. Ponadto są różne miejscowości uprawy, położone zarówno w cieplejszych, jak i chłodniejszych częściach kraju. Do tego dochodzą kwestie miejsca uprawy – grządka, tunel, szklarnia, a czasem taras lub balkon. Czynniki te w połączeniu z pogodą wpływają na tempo wzrostu papryk, terminy owocowania i dojrzewania plonu. Niekiedy pogoda płata figla i już końcem lata warunki pogodowe przypominają te jesienne, co nie sprzyja dojrzewaniu owoców.
Uprawa odmian papryk o dłuższej wegetacji, wsadzanych późno, zbyt silnie nawożonych azotem (roślina zamiast rozwijać owoce skupia się na tworzeniu nowych pędów i liści) lub w warunkach obniżenia się temperatur może wymagać od ogrodników dodatkowego zabiegu pielęgnacyjnego jakim jest ogławianie (uszczykiwanie) roślin. Podstawowym celem tego zabiegu zatrzymanie wzrostu wegetatywnego roślin (na wysokość) i jest zmuszenie ich do skoncentrowania całego wysiłku nie na wzroście pędów, liści, tworzeniu nowych kwiatów i małych owocków, ale na odżywieniu tych owoców jakie już są, tak aby były zdatne do wykorzystania, w tym szybciej dojrzały, zanim zakończy się sezon wegetacyjny.
Ogławianie/uszczykiwanie papryki to zabieg, który przeprowadza się zwykle od drugiej połowy sierpnia u tych roślin, które mają jeszcze zbyt małe owoce, a których okres wegetacji zakończy się za kilka tygodni. Tak jak wspomnieliśmy w materiale dotyczącym sadzonek papryk (dostępny TUTAJ), nie uszczykuje się wiosną papryk. To grozi problemami w późniejszej uprawie tych roślin. Ogławianie przeprowadza się późnym latem, a jego celem jest przyspieszenie wzrostu i dojrzewania owoców, poprzez usunięcie stożków wzrostów na wszystkich pędach.
Zabieg uszczykiwania jest prosty do wykonania – polega na wyłamaniu pędów górnych, nawet jeżeli mają kwiaty i malutkie owoce, które nie zdążą urosnąć i dojrzeć. Im więcej owoców ma do wykarmienia roślina, tym więcej traci sił i czasu na ich rozwój, a i tak nie wykarmi wszystkich. Okres wegetacji jest bowiem w Polsce zbyt krótki dla papryk, w tym w nieogrzewanych szklarniach i tunelach. Uszczykiwanie daje zatem szansę, że pozbycie się stożków wzrostu pędów sprawi, że woda i składniki odżywcze zostaną skierowane już tylko do owoców. Nie należy także w tym czasie usuwać zbyt dużo liści, gdyż to ograniczy fotosyntezę, czyli będziemy przyczyniać się do głodzenia rośliny i ograniczymy choćby jej oddychanie i transpirację.
Po zabiegu ogławiania, który najlepiej wykonać przed wrześniem, warto zwiększyć nawożenie roślin nawozami fosforowo-potasowymi + mikroelementy, które stymulują wzrost i dojrzewanie owoców, w tym pozytywnie wpływają na ich smak. Ponadto sąsiedztwo roślin wydzielających etylen (np. dojrzewających pomidorów) przyspieszy wybarwianie się owoców papryk. Etylen to gaz przyspieszający dojrzewanie owoców.
Już na etapie wzrostu sadzonek, a potem kwitnienia i zawiązywania owoców warto też wdrażać biostymulatory, które wspomagają wzrost roślin oraz ograniczają reakcję roślin na różne stresy. Mogą zatem one przyspieszać rozwój owoców. Biostymulatory sprawdzone przez DIONP są TUTAJ.
1 Comment
Przydatny poradnik. Ułatwi mi to uszczykiwanie papryki.