Dlaczego marchew pęka? Oto przyczyny pękania korzenia
17 stycznia, 2024Wczesność odmian marchwi – oficjalne dane
4 lutego, 2024Indianie umiejętnie połączyli rośliny
Pojęcie „Trzech Sióstr” pochodzi od plemion indiańskich zwanych Irokezami, którzy na swoich ziemiach uprawiali tuż obok siebie trzy rośliny: kukurydzę, fasolę pnącą oraz dynię.
Wymienione rośliny bardzo dobrze rosną w swoim towarzystwie, wzajemnie sobie pomagają, ale co równie istotne – mają wspólne zastosowanie w kuchni, bo razem w diecie sprawiają, że jest ona kompletna i zbilansowana. Kukurydza (kolby) to bogactwo węglowodanów, dynia dostarcza cenne witaminy i minerały a fasola białka i aminokwasy.
Idea Trzech Sióstr polega na tym, że celowo łączy te rośliny ze sobą na grządkach. Można je uprawiać oddzielnie jak również w połączeniu.
W takiej konfiguracji kukurydza stanowi podporę pod pnące się pędy fasoli tycznej. Fasola oplatając łodygę kukurydzy ją stabilizuje przed silnym wiatrem, a dodatkowo dzięki bakteriom brodawkowym na korzeniach wprowadza do gleby azot. Dynia odgrywa tu rolę dywanu, który ścieli się pod kukurydzą i fasolą ograniczając rozrost chwastów i parowanie wody z gleby.