Rukola odmiany Rokoko – duże liście przypominające liście dębu
18 lutego, 2023Sałata niejedno ma imię
Sałata (Lactuca sativa) to roślina warzywna, którą kulinarnie wykorzystywano już w starożytnym Egipcie. Pierwotne "odmiany" miały jednak gorzkawy smak, dopiero hodowla roślin pozwoliła usunąc z roślin charakterystyczną dla gatunku goryczkę.
Na rynku można znaleść wiele odmian sałat. Częto występują w mieszankach. Możemy choćby wysiewać sałatę dębolistną (o fioletowych liściach), sałaty liściowe o silnie frezowanych brzegach (w kolorze zielonym lub bordowym) oraz sałatę rzymską (o wydłużonych główkach przypominających kapustę pekińską).
Liście sałaty obfitują w sole mineralne (m.in. wapń, żelazo, magnez, mangan i potas) oraz witaminy m.in. C, PP, E oraz z grupy B. Ponadto zawierają duże ilości błonnika i przeciwutleniacze (luteinę, zeaksantynę), co sprawia, że pozytywnie wpływają na układ pokarmowy wspomagając trawienie, oraz na skórę, wspomagając procesy regeneracji organizmu. Jest to warzywo niskokaloryczne, więc polecane w diecie osób dbających o linię.
Uprawiając sałatę w gruncie, szklarni i tunelu, bądź na balkonach i tarasach pamiętajmy o regularnym podlewaniu, ale nigdy nie przesadzajmy z nawożeniem, zwłaszcza azotowym.