Uprawa rzodkiewki jest banalnie prosta i opisaliśmy ją w odzielnym artykule - TUTAJ.
Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 to jedna z odmian, które najwcześniej osiągają dojrzałość zbiorczą, już po ok. 20 dniach od siewu. Polecana jest do przyspieszonej uprawy w tunelach foliowych i szklarniach oraz w gruncie pod włókniną. Może być wysiewana przez cały rok, nie wykazuje tendencji do wybijania w pęd kwiatostanowy.
Zgrubienia korzeniowe są bardzo kształtne, kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Osiągają ok. 2,5-3,5 cm średnicy. Skórka jest gładka, intensywnie wybarwiona, w całości karminowoczerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, a w smaku ostry.
Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 nie wykazuje tendencji do parcenia, pękania i przedwczesnego wybijania w pędy kwiatostanowe. Z uwagi na mocny kolor skórki polecana jest do dekoracji potraw lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek. Nadaje się także do zapiekania, marynowania i kiszenia. Zjadać można również młode liście przygotowując z nich pesto lub w formie dodatku do potraw gotowanych, smażonych lub duszonych.