Rzodkiewka biała odmiany Afrodyta – okrągła, łagodna (wiosna i jesień)
7 lutego, 2023Rzodkiewka odmiany Malaga – okrągła lub lekko wydłużona, fioletowa skórka (wiosna i jesień)
8 lutego, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o wydłużonym korzeniu fioletowo-białym
Rzodkiewka odmiany Felicja to plenna odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Okres jej wegetacji to 30-37 dni. Charakterystyczną jej cechą jest nietypowy kolor i kształt korzeni.
Zgrubienia korzeniowe są wydłużone, walcowate, osiągają ok. 2-2,5 cm średnicy i długości 7-9 cm, skórka jest dwubarwna – w większej części fioletowa z białą końcówką. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, ma lekko ostry smak.
Rzodkiewka Felicja nie ma skłonności do pękania i parcenia, wg producenta jest odporna na wybijanie w pęd kwiatostanowy. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek z uwagi na interesujący kolor. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.