Uprawa rzodkiewki jest banalnie prosta i opisaliśmy ją w odzielnym artykule - TUTAJ.
Rzodkiewka Krakowianka to bardzo plenna polska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Można ją wysiewać stosunkowo wcześnie, ponieważ dobrze radzi sobie z wahaniami temperatury wiosną. Dodatkowo dobrze toleruje późniejsze wysokie temperatury i nie wybija przedwcześnie w pęd kwiatostanowy.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste, jednak zdarzają się też lekko spłaszczone, osiągają ok. 2,5-3,5 cm średnicy, skórka jest dwubarwna – w górnej części czerwona, przy korzonku biała. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku z pikantną nutą.
Rzodkiewka Krakowianka nie ma skłonności do parcenia. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.