Uprawa rzodkiewki jest banalnie prosta i opisaliśmy ją w odzielnym artykule - TUTAJ.
Rzodkiewka Tetra Iłówiecka to wczesna, polska odmiana (znana od lat 80-tych XX w.) przeznaczona do uprawy gruntowej w okresie wiosenno-jesiennym. Wbrew powszechnej opinii odmiana ta nadaje się także do uprawy pod osłonami. Na podstawie własnych doświadczeń wiemy, że dobrze plonuje wysiewana wczesną wiosną i uprawiana w nieogrzewanym tunelu foliowym.
Zgrubienia korzeniowe mają kształt lekko spłaszczonej kuli, chociaż zdarzają się też egzemplarze okrągłe lub owalne w zależności od warunków uprawy. Osiągają ok. 3-4 cm średnicy. Skórka jest dwubarwna, w większej części różowo-czerwona, biała przy końcówce. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o łagodnym smaku.
Rzodkiewka Tetra Iłówiecka nie wykazuje tendencji do parcenia i przedwczesnego wybijania w pędy kwiatostanowe. Polecana jest do dekoracji potraw lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek. Nadaje się także do zapiekania, marynowania i kiszenia. Zjadać można również młode liście przygotowując z nich pesto lub w formie dodatku do potraw.