Uprawa rzodkiewki jest banalnie prosta i opisaliśmy ją w odzielnym artykule - TUTAJ.
Rzodkiewka odmiany Malaga to odmiana polecana do uprawy wiosennej i jesiennej. Wyróżnia się ciekawym kolorem skórki, która jest fioletowa. Zgrubienia korzeniowe są średnio duże, najczęściej kuliste, jednak zdarzają się też lekko wydłużone, osiągają ok. 2,5-3 cm średnicy i masie ok. 30 g, ich skórka ma kolor fioletowy. Miąższ jest biały, jędrny i chrupiący, łagodny w smaku, odporny na parcenie.
Uwaga: fioletowa skórka tej odmiany, bogata w antocyjany może brudzić palce.
Rzodkiewka Malaga polecana jest do bezpośredniego spożycia, a także jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, jako ciekawy akcent kolorystyczny. Korzeń można także marynować bądź kisić. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.