Uprawa rzodkiewki jest banalnie prosta i opisaliśmy ją w odzielnym artykule - TUTAJ.
Rzodkiewka Diana to średniowczesna odmiana przeznaczona do uprawy gruntowej w okresie wiosenno-jesiennym. W sprzyjających warunkach dobrze plonuje także latem (wysiana w drugiej połowie maja) z uwagi na wysoką odporność na przedwczesne wybijanie w pędy kwiatostanowe. Udaje się również uprawiana wiosną w tunelu foliowym lub szklarni.
Zgrubienia korzeniowe mają kształt kulisty, osiągają ok. 2,5-4 cm średnicy. Skórka jest dwubarwna, w większej części fioletowa, jedynie przy końcówce biała. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o łagodnym, lekko pikantnym smaku.
Rzodkiewka Diana polecana jest do dekoracji potraw lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek. Nadaje się także do zapiekania, marynowania i kiszenia. Zjadać można również młode liście przygotowując z nich pesto lub wykorzystując w formie dodatku do potraw.