
Karczoch odmiany Vert de Provence
30 listopada, 2022
Burak ćwikłowy odmiany Opolski – długie, czerwone korzenie
9 grudnia, 2022Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o włoskim pochodzeniu
Rzodkiewka Candela di fuoco to odmiana włoska. Polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Nasiona najlepiej wysiewać w okresie wiosennym (od marca do maja) lub późnym latem i jesienią – w sierpniu i wrześniu. Okres jej wegetacji to 35-40 dni.
Jako DIONP rzodkiew tą uprawialiśmy na oba terminy zbioru. Jesienią lepiej się udawała z powodu mniejszych problemów z niedoborem opadów ale i krótszym dniem. Odmiana ta do ładnego plonowania potrzebuje bowiem dostatecznie wilgotnej gleby, ale i żyznej. Ładnie nam się udała na grządkach podwyższanych. Tej odmiany nie uprawiamy latem, ponieważ przy wydłużającym się dniu zaczyna zakwitać. W takiej sytuacji roślina pójdzie w nać zamiast w korzeń. Osoby mające tunele i szklarnie mogą ją wcześniej wysiać np. pod włókniną i wówczas powinna i wiosną ładnie się rozwinąć zanim dojdzie do znacznego wydłużenia się dnia i zbyt dużego wzrostu temperatur.
Korzeń tej odmiany osiąga 15-20 cm długości, średnicę ok. 2-3 cm, kształtem przypomina korzeń marchewki. Skórka intensywnie różowa, a nawet różowo-czerwona, miąższ biały. Miąższ jest soczysty, chrupiący i wyraźnie ostry. Korzeń poleca się do bezpośredniego spożycia, do doprawiania twarogów, sałatek, do marynowania bądź kiszenia. Nie ma skłonności do pękania i parcenia. Najlepiej jednak zbierać korzenie młode, które są wyraziste w smaku. Warto wiedzieć, że liście rzodkiewek także są jadalne, głównie jako dodatek do sałatek ale i zapiekanek warzywnych.
Rzodkiewkę Candela di fuoco można uprawiać w guncie, pod osłonami, na grządkach podwyższanych oraz w pojemnikach na balkonach i tarasach, jednak w tym przypadku warto pamiętać, żeby donica miała minimum 25 cm głębokości.