Uprawa rzodkiewki jest banalnie prosta i opisaliśmy ją w odzielnym artykule - TUTAJ.
Rzodkiewka Lidka to odmiana średniowczesna polecana do uprawy gruntowej z siewu wiosennego i jesiennego. Wbrew powszechnej opinii odmiana Lidka nadaje się także do uprawy pod osłonami. Na podstawie własnych doświadczeń wiemy, że dobrze plonuje wysiewana wczesną wiosną i uprawiana w nieogrzewanym tunelu.
Zgrubienia korzeniowe są bardzo kształtne, kuliste, o jednolitej, karminowej barwie skórki. Osiągają ok. 2,5-3,5 cm średnicy. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym, lekko ostrym i jednocześnie słodkim smaku.
Rzodkiewka Lidka nie ma skłonności do parcenia, pękania i przedwczesnego wybijania w pędy kwiatostanowe. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, a także do zapiekania, marynowania i kiszenia. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek, zapiekanek lub przygotować z nich pesto.