
Rzodkiewka odmiany Eighteen Days – bardzo wczesna, czerwono-biała, wydłużona
1 maja, 2023
Rzodkiewka Lidka – średniowczesna, okrągła, czerwona, lekko ostra
3 maja, 2023Rzodkiewka Sopel Lodu - przypomina białą marchew
Uprawa rzodkiewki jest banalnie prosta i opisaliśmy ją w odzielnym artykule - TUTAJ.
Rzodkiewka Sopel Lodu to późna polska odmiana (znana od lat 50-tych XX w.) polecana do uprawy gruntowej szczególnie na zbiór jesienny, ponieważ jest mało wrażliwa na chłody. Wbrew powszechnej opinii odmiana Sopel Lodu nadaje się także do uprawy pod osłonami. Na podstawie własnych doświadczeń wiemy, że dobrze plonuje wysiewana wczesną wiosną i uprawiana w nieogrzewanym tunelu.
Zgrubienia korzeniowe są bardzo długie, wrzecionowate, o zwężającej się końcówce – przypominają sople lodu, stąd nazwa odmiany. Osiągają ok. 2 cm średnicy oraz ok. 10-12 cm długości. Skórka jest jednolita, biała, bez przebarwień, jedynie w górnej części przy nasadzie liści może przybierać zielonkawy odcień. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o wyraźnym, ostrym smaku. Jest to jedna z ostrzejszych odmian rzodkiewki.
Rzodkiewka Sopel Lodu nie ma skłonności do parcenia, polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek, zapiekanek lub przygotować z nich pesto.