Rzodkiewka odmiany Candela di fuoco – długie, czerwone korzenie (wiosna i jesień)
9 grudnia, 2022Rzodkiewka biała odmiany Afrodyta – okrągła, łagodna (wiosna i jesień)
7 lutego, 2023Rzodkiew arbuzowa
Rzodkiew Red Meat to odmiana pochodząca z Chin polecana do uprawy wiosną i jesienią. Bywa nazywana także rzodkwią arbuzową z uwagi na kolor miąższu. Nasiona tej odmiany wysiewa się od końca marca do września. Lepiej rośnie gdy jest chłodniej, więc uprawa jesienna jest bardziej polecana.
Korzeń rzodkwi Red Meat jest okrągły lub lekko spłaszczony. Skórka jest cienka, biało-zielona, natomiast miąższ zwykle różowo-czerwony, ale zdarza się, że pozostaje w większości biały, a czerwony jest tylko w niewielkiej środkowej części. Miąższ jest soczysty, chrupiący, słodki i jednocześnie lekko ostry. Niektórzy określają jego smak jako orzechowy. Młode korzenie mają są łagodniejsze w smaku, ale mają mniej wybarwiony miąższ (biały z domieszką różowego) – im korzeń większy, tym mocniej wybarwiony wewnątrz.
Rzodkiew tej odmiany polecana jest do bezpośredniego spożycia, do smażenia, marynowania bądź kiszenia. Nie ma skłonności do pękania i parcenia. Dobrze znosi dłuższe przechowywanie. W naszej uprawie korzenie miały do 5-6 cm średnicy ale trafiło na suszę, chociaż niektórzy podają, że mogą być też większe.