DIONP hobbystyczną uprawą pomidorów w gruncie oraz pod osłonami (szklarnia, tunele) zajmuje się od wielu lat. Mamy zatem doświadczenie w prowadzeniu tych roślin, w tym różnych odmian, w różnych warunkach pogodowych. Najważniejsze informacje uprawowe oparte o nasze doświadczenie, wraz z materiałem filmowym przedstawiliśmy w osobnym artykule, który jest dostępny TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Japanese Black Trifele to pomidor wczesny, wysokorosnący, wymagający podwiązywania. Owoce średniej wielkości w kształcie gruszki. Skórka cienka, ale wytrzymała, czerwono-brązowa z zielonym zabarwieniem od strony szypułki. Miąższ gruby, mięsisty, czekoladowo-czerwony o bogatym smaku, słodko-kwaśny z dymnym posmakiem, pomidorowy, soczysty. Komory nasienne małe, piętka duża lub bardzo duża. Owoce osiągają wagę do 100-150 g. W podobnej wadze DIONP zbierał je ze swoich upraw. W niekorzystnych warunkach owoce wykazują skłonność do pękania. Nadają się do krótkotrwałego przechowywania. Najlepsze do przetwarzania, na przecier, koncentrat lub zupę. Cechą charakterystyczną roślin są liście przypominające kształtem liście ziemniaka. Odmiana uznawana za jedną z najsmaczniejszych odmian pomidorów czekoladowych, polecana do uprawy w gruncie, w szklarniach i tunelach.