DIONP hobbystyczną uprawą pomidorów w gruncie oraz pod osłonami (szklarnia, tunele) zajmuje się od wielu lat. Mamy zatem doświadczenie w prowadzeniu tych roślin, w tym różnych odmian, w różnych warunkach pogodowych. Najważniejsze informacje uprawowe oparte o nasze doświadczenie, wraz z materiałem filmowym przedstawiliśmy w osobnym artykule, który jest dostępny TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Costoluto Fiorentino – to odmiana włoska średnio wczesna, silnie rosnąca i plenna. Jest odmianą polecaną na wszelakie przetwory, zwłaszcza sosy. Pierwsze owoce są zwykle gotowe do zbioru w optymalnych warunkach wzrostu po 75-80 dniach od siewu. W Polsce z uwagi na niższe temperatury niż we Włoszech okres ten może ulec wydłużeniu o kilka tygodni, co też zależy od terminu siewu i sadzenia.
Owoce okrągłe, intensywnie czerwone i mocno żebrowane, skórka cienka, gładka, błyszcząca. owoce duże, mogą osiągać wagę powyżej 400 g. Miąższ słodki, zwarty, komory nasienne małe, więc idealnie nadaje się do przygotowywania zup, sosów i przecierów. Odmiana polecana do uprawy w gruncie, ale również w tunelach, wymaga podpór. Może być prowadzona na pędy - zwykle poleca się 1-2 pędy.