Pomidory o zielonej skórce owoców w pełni dojrzalości – 19 odmian
25 lutego, 2024Pomidor koktajlowy odmiany Napa Chardonnay – żółte owoce
16 marca, 2024Jak uprawiać pomidory?
Podstawowe informacje o wymaganiach pomidora co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Pomidor porzeczkowy
Spoon to średniowczesna odmiana pomidora wysokiego, koktajlowego (cherry). Pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Południowej (Peru, Ekwador) i bywa nazywany pomidorem porzeczkowym, gdyż owoce kształtem i wielkością przypominają owoce porzeczki. Nazwa odmiany nawiązuje do łyżki, ponieważ owoce tego pomidora można jeść łyżką – zmieści się na niej nawet kilkanaście sztuk.
Rośliny wymagają podwiązywania lub uprawy przy podporach. Owoce są kuliste, bardzo małe, o średnicy ok. 0,5-0,6 mm, dlatego też jest uznawany za najmniejszego pomidora na świecie. Skórka jest twarda, błyszcząca i gładka, intensywnie czerwona. Miąższ jest czerwony, soczysty, słodko-kwaśny, orzeźwiający. Owoce tworzą długie, luźne grona składające się z kilkunastu owoców, które dojrzewają stopniowo.
Odmiana przeznaczona jest do uprawy w tunelach i szklarniach oraz w gruncie. Dodatkowo nadaje się do uprawy w pojemnikach na balkonach lub tarasach, gdzie może pełnić funkcję użytkowo-dekoracyjną. Potrzebuje jednak dużej przestrzeni, ponieważ mocno się rozrasta.
Cechą charakterystyczną odmiany Spoon są wyjątkowo drobne owoce o bardzo regularnym kształcie. Niewielkie pomidorki idealnie nadają się do dekoracji potraw, do mrożenia i konserwowania.