DIONP hobbystyczną uprawą pomidorów w gruncie oraz pod osłonami (szklarnia, tunele) zajmuje się od wielu lat. Mamy zatem doświadczenie w prowadzeniu tych roślin, w tym różnych odmian, w różnych warunkach pogodowych. Najważniejsze informacje uprawowe oparte o nasze doświadczenie, wraz z materiałem filmowym przedstawiliśmy w osobnym artykule, który jest dostępny TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Figiel to pomidor koktajlowy wysokorosnący, wymagający podpór lub podwiązywania. Odmiana ta charakteryzyuje się ciągłym wzrostem. Pomidor ten znany jest na rynku ogrodników-hobbystów. Jest to odmiana polecana do uprawy gruntowej i potwierdzamy, że się sprawdziła, ale nam lepiej wyszła w uprawie szklarniowej nieogrzewanej, gdzie nie było problemów ze skokami temperatur. Wiele zależy jednak od roku uprawowego. W dobie silnych wiatrów konieczna jest dobra stabilizacja roślin, aby nie wyłamały się pędy przy uprawie na zewnątrz.
Figiel to pomidor średniowczesny. Owoce są małe, owalne z lekko zaostrzonym czubkiem, osiągają do 3 centymetrów średnicy. W uprawie w szklarni owoce zaczęliśmy zbierać od lipca, a w gruncie po chłodnej wiośnie od sierpnia. Pełnia owocowania to sierpień. Zbiory trwają do jesieni. Masa owoców to 25-35 g. Skórka cienka, matowa, w kolorze jaskrawo pomarańczowym. Miąższ pomarańczowy, lekko słodki, soczysty, smaczny. Dojrzałe owoce nie nadają się do dłuższego przechowywania i transportu. Jest idealny do bezpośredniego spożycia i krótkotrwałego magazynowania w chłodnym pomieszczeniu.