Patrząc na wygląd papryki odmiany Lombardo można odnieść wrażenie, że to typowa papryczka ostra (chili). Tu jednak niespodzianka - jest to papryka słodka, ale w takim sopelkowatym kształcie, często spotykanym u odmian z wysoką zawartością kapsaicyny. W przypadku papryki Lombardo nie ma obaw - nie zawiera tej ostrej w smaku substancji. Sama zresztą odmiana pochodzi z Włoch, stąd nazwa Lombardo = Lombardia.
Odmiana Lombardo polecana jest do upraw pod osłonami, ale także w gruncie, na stanowiskach ciepłych. W obu tych miejscach w teście DIONP się udała, zatem możemy potwierdzić te informacje. Jest to odmiana polecana do zbioru na dwóch etapach dojrzewania owoców: zielonym bądź czerwonym. Kolor czerwony oznacza pełną dojrzałość. Warto to zaznaczyć, gdyż na opakowaniach nasion, ale także i w opisie tej odmiany mozna znaleść informację, że ta odmiana rozwija zielone owoce. Nie wspomina się o czerwonych.
W warunkach Polski, odmiana ta wydaje pierwsze owoce do konsumpcji od sierpnia. Dojrzewające na czerwono pojawiają się już od drugiej połowy sierpnia (mogą być wcześniej przy wczesnych siewach i uprawie pod osłonami). Odmiana ta tworzy bardzo ciekawe owoce. Są one sopelkowatego kształtu, wąskie, niekiedy poskręcane spiralnie, długości do 12-15 cm. Niekiedy cała roślina jest obsypana wiszacymi "sopelkami" na różnym etapie dojrzewania - od małych, przez w pełni duże i zielone, po w pełni wyrośnięte czerwone. Przy uprawie kilku roślin warto zachować dystans 40-50 cm.
Odmiana ta jest głównie w obrocie amatorskim. Oryginalne nasiona można kupić w Polsce. Pochodzą głównie z Włoch. Samemu trzeba stworzyć rozsadę. Jak DIONP ją tworzył i jak uprawialiśmy paprykę w swoim ogrodzie opisaliśmy TUTAJ.