Rewia to odmiana wczesnej papryki słodkiej o owocach typu blok. Rośliny są plenne i niezbyt wysokie, o zwartym pokroju, dorastają do 50-60 cm.
Owoce, w kształcie wydłużonego bloku o prawie prostokątnym przekroju, składają się z trzech lub czterech komór. Osiągają długość ok. 9-12 cm i masę do ok. 140-160 g. Skórka jest błyszcząca, w trakcie dojrzewania zmienia kolor z zielonego na ciemnopomarańczowy. Miąższ jest gruby, kruchy, słodki i soczysty, bardzo smaczny. Owoce zbiera się na każdym etapie dojrzałości i wykorzystuje do bezpośredniego spożycia, pieczenia, grillowania i marynowania, a także do suszenia.
Odmiana Rewia przeznaczona jest do uprawy w tunelach i szklarniach, ale dobrze radzi sobie również w uprawie gruntowej, szczególnie w cieplejszych rejonach.