Papryka słodka Laylak to wczesna odmiana o wysokiej wydajności pochodząca prawdopodobnie z Ukrainy. Inna nazwa to Laylak Bell. Rośliny są średniej wysokości, dorastają do 50-60 cm.
Owoce mają stożkowy lub bardziej walcowaty kształt o mniej lub bardziej zaostrzonej końcówce. Są proste lub lekko wygięte, osiągają długość ok. 12-14 cm i masę 100-150 g. Skórka jest błyszcząca, w trakcie dojrzewania zmienia kolor z jasnofioletowego, poprzez fioletowo-żółty, brązowy, ciemnowiśniowy, aż po bordowy w fazie pełnej dojrzałości. Miąższ jest średnio-gruby, lekko słodki, kruchy i soczysty. Owoce zbiera się na każdym etapie dojrzałości i wykorzystuje do bezpośredniego spożycia, pieczenia, grillowania i marynowania.
Odmiana Laylak nadaje się do uprawy w tunelach i szklarniach, ale dobrze radzi sobie również w uprawie gruntowej.