
Żółta papryka ostra (chilli) – Hungarian Yellow Wax Hot
27 stycznia, 2022
Papryka odmiany Telimena – słodka, trapezowata, żółta
15 października, 2022Prawie "czarna" skórka dzięki antocyjanom
Black Horse to wczesna odmiana papryki o ciekawym, prawie czarnym zabarwieniu owoców. Rośliny są mocne, zwarte, średniej wysokości, dorastają do 50-60 cm.
Owoce w kształcie wydłużonego zwężającego się w górnej części bloku, mają głęboki, prawie czarny kolor (a raczej ciemnofioletowy dzięki antocyjanom) i grube ścianki. Osiągają długość ok. 10-12 cm i masę 100-250 g. Skórka błyszcząca, od początku jest ciemna, w miarę dojrzewania przybiera bardziej nasycony, prawie czarny kolor, który w fazie pełnej dojrzałości przechodzi w burgund. Miąższ jest zielony, kruchy i soczysty.
Owoce wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia jako akcent kolorystyczny w sałatkach, do marynowania i zapiekania, można je także nadziewać. Dobrze przechowują się po zbiorach. Odmiana Black Horse nadaje się do uprawy w tunelach i szklarniach, ale dobrze radzi sobie również w uprawie gruntowej.