Melony (Cucumis melo) podobnie jak arbuzy to warzywa, choć z uwagi na ich słodycz, kolor i zapach aż chce się je przypisać do grupy typowo owocowej do której należą choćby jabłka, gruszki, czy też śliwy. Wykorzystanie kulinarne także ku temu by skłaniało, zatem jedni je przydzielają (słusznie) do warzyw, a inni do typowych roślin owocowych.
DIONP uprawia melony od wielu już lat. Uprawa jest prowadzona w gruncie (nie pod osłonami) w warunkach Podkarpacia, gdzie klimat pozwala na uprawę wielu gatunków ciepłolubnych. W warunkach północnej Polski przy uprawie niektórych odmian melonów, zwłaszcza zagranicznych może istnieć potrzeba uprawy ich pod osłonami lub okresowym okryciem z uwagi na niższe temperatury, ale i krótszą wegetację. W takich regionach dobrze jest zatem wysiewać odmiany wczesne, szybko rosnące. Melony, tak jak kawony (arbuzy) przestały być kojarzone z egzotyką, gdyż na rynku są odmiany dostosowane do klimatu Polski. Są już wielkopowierzchniowe ich uprawy, z których plon trafia do marketów i na bazary. Melony każdy sam może uprawiać. Są proste w uprawie, tak jak choćby ogórki, ale wymagają pielęgnacji.
Uprawę melonów na podstawie doświadczenia DIONP opisaliśmy TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Srebrna gwiazda F1 (oryginalnie: дыня серебряная звезда F1) to melon wyhodowany w Rosji, ale jest uprawiany w różnych krajach. Polecany do gruntu i pod osłony. Jest zaliczany do odmian wczesnych. W uprawie DIONP zaczął dojrzewać od połowy sierpnia. Owoce są okrągłe lub lekko jajowate. Początkowo są jasnozielone, po czym przebarwiają się na jasny, niemal kremowy kolor. Na skórce mogą występować paski lub cętki zielonego koloru. W uprawie DIONP cętki się nie pojawiły na owocach.
Owoce osiągają masę do 1,8-2,3 kg, jednak w uprawie DIONP w gruncie nie przekroczyły wagi 0,7 kg. Może to wynikać z podatności na suszę, która pojawiła się w trakcie jego uprawy i trwała ponad 3 miesiące. To odbiło się na wielkości owoców. Melon ten preferuje wilgotne i ciepłe stanowiska, tak jak inne melony, choć naszym zdaniem wygląda na to, że ma większe zapotrzebowanie na wodę od tych, które obok niego testowaliśmy. Być może test tej odmiany zostanie przez nas powtórzony.
Miąższ jest białawy z lekkim odcieniem zielonkawym. Jest smaczny, aromatyczny i słodki, o masłowej konsystencji.
Melon tej odmiany, tak jak i inne melony był uszkadzany głównie przez mączniaka rzekomego. W naszej uprawie był jednak mniej podatny na tą chorobę w porównaniu do innych testowanych odmian. Nie był chroniony przed chorobami, zatem kto chce mieć większe plony powinien to rozważyć.