Marchew odmiany Uzbek Golden – żółty korzeń
20 lipca, 2023Marchew odmiany Kuttinger (Küttinger) – średniowczesna, biały korzeń
3 stycznia, 2024Jak uprawiać marchew?
Podstawowe informacje o wymaganiach marchwi co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Marchew o ciekawym kolorze
Marchew Gniff to odmiana średniopóźna, historyczna, pochodząca prawdopodobnie ze Szwajcarii z kantonu Ticino. Nazwa wywodzi się ze słowa określającego kolor fioletowy w lokalnym dialekcie. Odmiana Gniff cechuje się bardzo ciekawym zabarwieniem skórki, określanym jako kolor ametystowy, jest ona bowiem fioletowo-różowo-biała.
Korzenie są dość krótkie, w dobrych warunkach glebowych, temperaturowych i wilgotnościowych mogą osiągać do 15 cm długości, jednak gleba musi być dobrze uprawiona, żyzna i dostatecznie wilgotna. Korzeń jest ostro zakończony, skórka ma fioletowo-różowy kolor z białą końcówką, miąższ natomiast jest beżowo-biały (jedynie tuż pod skórką jasnofioletowy). Po przekrojeniu korzenia widać duży, dobrze zaznaczony rdzeń otoczony nieregularnym pierścieniem. Miąższ jest słodki, z lekkim gorzkawym posmakiem. Nać i pędy są zielone.
Po obróbce termicznej marchew ta lekko zmienia barwę, robi się jaśniejsza (gotowanie na parze pozwala zachować więcej koloru). Zdaniem DIONP jest to marchew warta uprawy z uwagi na niespotykany i bardzo ciekawy kolor, który może być ozdobą niejednego dania.
W uprawie DIONP na grządce podwyższanej odmiana Gniff osiągnęła korzeń ok. 10-12 cm długości. Średnica korzenia w najgrubszej części wyniosła 3 cm. Polecana jest do gruntu na warzywniku, ale i do odpowiednio wysokich grządek podwyższanych.