Czosnek wiosenny warto sadzić obok tego zimującego. Roślina ta lubi gleby żyzne, przepuszczalne, próchniczne, ale zasobne w wodę. Nie mogą to być jednak gleby podmokłe, gdyż ząbki zgniją. Na glebach piaszczystych, szybko przesuszających się trzeba pilnować się z podlewaniem, bo wówczas główki będą małe. Czosnek słabo może rosnąć na glebach gliniastych, zaskorupiających się, zlewnych. Odczyn (pH) gleby to 6,5-7,0. Stanowisko do uprawy powinno być słoneczne do lekko zacienionego.
Czosnek bardzo dobrze rośnie na glebach nawożonych obornikiem i kompostem. Nawozy te wprowadza się na rok przed sadzeniem czosnku na glebach lepszych, a na słabych można go uprawiać już w pierwszym roku (gdy nawozy stosuje się jesienią). Najlepszym przedplonem dla czosnku są: groch, fasola, kapusta, kalafior, pomidor i ogórki. Należy unikać sadzenia po owsie, co może sprzyjać pojawowi nicienia zwanego niszczykiem zjadliwym, który spowoduje poważne szkody w uprawie. Absolutnie nie zaleca się sadzenia czosnku po czosnku, cebuli i innych roślinach cebulowych, bo wówczas nie dość, że mogą pojawić się groźne choroby, to i bardzo groźne szkodniki, w tym wspomniane nicienie.
W trakcie wegetacji można rośliny nawozić nawozami organicznymi bądź mineralnymi w dawkach dzielonych. Dobrze jest też podawać nawozy w postaci opryskiwania liści. W okresach suszy lepiej też aplikować nawozy rozpuszczane w wodzie niż sypkie/granulowane. Nie należy używać nawozów zawierających chlorki, gdyż są one szkodliwe dla czosnku.
Do sadzenia należy przeznaczyć tylko duże i średnie główki. Duże ząbki są gwarancją lepszego plonu. Małe ząbki, go nie dają. Ponadto trzeba zawsze dokładnie sprawdzać główki i ząbki pod kątem pojawu chorób. Nigdy nie sadźmy ząbków z objawami chorobowymi – takim sposobem ściągniemy sobie problem patogenów na własne grządki, do donic itd. Wysadzamy tylko zdrowy materiał rozmnożeniowy. Kupujmy czosnek do sadzenia ze sprawdzonych firm. Gdy wysadzamy własny, to wybieramy tylko zdrowe, duże egzemplarze, bez uszkodzeń.
Kupując czosnek do sadzenia trzymajmy go w przewiewnym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu, tak aby nie zaczął nam kiełkować zbyt wcześnie. Nie odrywajmy także zbyt wcześnie ząbków z główki, gdyż wówczas szybciej przeschną i może pojawić się problem z kiełkowaniem. Obrywanie ząbków zróbmy w tym samym dniu co sadzenie.
Osoby, które zaprawiają zaprawami ekologicznymi (np. popiołem drzewnym, ziemią okrzemkową) czosnek lub stosują moczenie ząbków w biostymulatorach, różnych wyciągach roślinnych (np. z grejpfruta) itd. powinny to zrobić w dniu sadzenia, ewentualnie 1-2 dni przed.
Czosnek jary sadzi się zwykle od drugiej połowy marca do pierwszej połowy kwietnia. Są lata, że pogoda sprzyja wcześniejszemu sadzeniu.
Ząbki wsadza się do gleby na głębokość 3-4 cm, a więc płycej niż czosnek ozimy (jego wsadza się zwykle na 5-8 cm głębokości). Odstęp pomiędzy ząbkami to zwykle 7 cm. Na grządkach warzywnych zazwyczaj stosuje się odstęp pomiędzy rzędami w granicach 20-25 cm. Czosnek wsadzamy tak, aby jego węższy koniec (spiczasty) był na górze. Starajmy się nie obrywać zbytnio liści osłonowych jakimi ząbki były pokryte, gdyż stanowią one warstwę ochronną choćby dla patogenów odglebowych.