
Ochrona wód przed zanieczyszczeniem środkami ochrony roślin – ważny temat wart nagłośnienia
31 sierpnia, 2021
Bakłażan (oberżyna) odmiany Black Beauty – wydłużony owoc
5 września, 2021Nasiona nasturcji przemień w "kapary"
Nasturacja to bardzo popularna roślina ozdobna w ogrodach i na balkonach. Ma piękne kwiaty w różnych kolorach, duże liście i co ważne dla wielu ogrodników - spełnia rolę tak rośliny płożącej się, jak i pnącej. Jest to roślina ozdobna, ale w pełni jadalna o charakterystycznym, ostrym posmaku, który niektórym przypomina nieco ostrą rzodkiewkę, a czasami i chrzan.
Nasiona nasturcji są charakterystycznie żeberkowane, łeskowatego kształtu, początkowo zebrane w grupki, które po dojrzeniu opadają na glebę. Pojawiają się sukcesywnie, zwykle od sierpnia, w miejscu gdzie były kwiaty. Żeby uzbierać odpowiednią ich liczbę warto posadzić kilka roślin, a zbioru nasion dokonywać po okresie intensywnego kwitnienia, gdy zawiąże się ich większa liczba, w tym będą jeszcze zielone. Te, które już opadły na glebę i stały się brązowe warto zebrać, ale jako nasiona na kolejny rok.
Najwięcej nasion nasturcji zbiera się zwykle we wrześniu, choć to zależy od roku, przebiegu pogody, a zwłaszcza terminu siewu. Nasturcja nie wytrzymuje przymrozków i ulega zniszczeniu. Warto późnym latem i wczesną jesienią zebrać jej plon i wykorzystać w kuchni - to smaczna, zdrowa roślina, którą uważa się za przyprawową z uwagi na wyrazistość smaku.
Kapary z nasion nasturcji można przygotowywac na kilka sposobów. My prezentujemy dwa, które sami wykorzystujemy i nasi znajomi także.

Sposób I:
Składniki:
>
małe białe cebulki - kilka sztuk wg własnego smaku,
Zalewa:
Wykonanie:
Zebrane nasiona nasturcji dzielimy na cząstki i myjemy. Cebulki obieramy. Przekładamy razem z nasionami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy je i przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków. Przygotowujemy zalewę. Składniki mieszamy, zagotowujemy, następnie gorącą zalewą zalewamy nasiona nasturcji w słoikach.
Sposób II:
Składniki:
Solanka:
Zalewa:
Wykonanie:
Zebrane nasiona nasturcji dzielimy na cząstki i myjemy. Umyte nasiona przekładamy do większego słoika i zalewamy zimną solanką. Zostawiamy całość w otwartym słoiku na 2 dni. Po upływie wskazanego czasu przecedzamy nasiona, solanka nie będzie nam już potrzebna. Nasiona płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do słoiczków. Z podanych składników przygotowujemy zalewę, gotujemy i wrzącą zalewamy nasiona nasturcji w słoikach.
Tak przygotowane „kapary” można spożywać już po kilku dniach (gdy smaki „przegryzą się”) lub pasteryzować w słoikach i przechowywać do spożycia zimą. Kapary służą głównie jako dodatek do dań.