Pomidor koktajlowy w kolorze indygo – Indygo Kumquat
29 sierpnia, 2020Zielony pomidor w paski, podłużny – Green Sausage
27 kwietnia, 2021Jak uprawiać pomidory?
Podstawowe informacje o wymaganiach pomidora co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Wykaz odmian pomidora, które testowaliśmy w okolicach Rzeszowa w 2020 roku
Każda z niżej prezentowanych odmian doskonale się u nas (Rzeszów i okolice) sprawdziła, tak w gruncie, jak i pod osłonami.
- „Antares F1” – średniowysoki, o sztywnych łodygach, samokończący. Owoce średniej wielkości, kuliste, średnio twarde, mięsiste (bez piętki), koloru czerwonego. Miąższ w kolorze malinowym. Odmiana tolerancyjna na choroby (w tym na zarazę ziemniaka).
- „Bekas F1” – średniowysoki, wczesny, o wiotkich łodygach, wymagający podwiązywania. Owoce okrągłe, gładkie, o regularnym kształcie, czerwone, bez piętki. Miąższ czerwony, soczysty, do uniwersalnego zastosowania. Odmiana polecana do uprawy szklarniowej, plonuje bardzo dobrze.
- „Cherry Red” – niski, karłowy, nadaje się do uprawy w pojemnikach. Owoce lekko owalne, małe, czerwone. Miąższ czerwony, owoce słodkie. Typowy pomidor koktajlowy.
- „Bobcat F1” – średniowysoki, bardzo dobrze plonuje. Owoce bardzo duże, kuliste, lekko żebrowane, czerwone, mięsiste. Miąższ czerwony, smak intensywny, pomidorowy, polecane na sok, przecier, do jedzenia na świeżo. Odmiana średnio późna, wielkoowocowa. Rośliny z mocno rozbudowanym systemem korzeniowym, dzięki temu radzą sobie dobrze nawet na słabszych glebach. Odmiana tolerancyjna na Verticillium, Fusarium i Stemphylium. O tej odmianie piszemy osobno.
- „Citrina” – wysoki o silnym niekończącym wzroście, wymagający podpór lub podwiązywania. Owoce średniej wielkości w intensywnie żółtym kolorze, owalne, z ostro zakończonym czubkiem, przypominające kształtem cytryny. Miąższ żółty, smak łagodny, mało pomidorowy. Odmiana polecana do uprawy w gruncie, późna, dobrze plonująca. O tej odmianie piszemy osobno.
- „Denar” – odmiana o niskim, zwartym, krzaczastym pokroju, nie wymaga podwiązywania. Owoce duże, czerwone, wydłużone, kształtem zbliżone do gruszki. Miąższ czerwony, twardy, ścisły, słodki. Odmiana łatwa w uprawie, obficie plonująca, polecana do uprawy w gruncie.
- „Gargamel” – wysoki, owoce średniej wielkości o lekko wydłużonym kształcie. Odmiana wyróżnia się ciekawym wybarwieniem owoców, w czerwono-fioletowo-czarne paski. Miąższ czerwony, słodkawy, zwarty. Owoce dość twarde, bardzo dobrze się przechowują.
- „Hapynet F1” – średniowysoki, samokończący, do uprawy w gruncie. Owoce malinowe, duże, lekko spłaszczone. Miąższ malinowy, mięsisty, delikatny, polecany na przetwory. Dobrze plonuje nawet w trudnych warunkach pogodowych. Odmiana tolerancyjna w dużym stopniu na występowanie suchej zgnilizny wierzchołkowej.
- „Maliniak” – niski, sztywnołodygowy. Owoce okrągłe, średniej wielkości, lekko żebrowane, koloru malinowego, nie wykazują tendencji do zniekształceń i pękania. Miąższ różowawy, soczysty, zwięzły, idealny na soki i przeciery. Odmiana gruntowa.
- „Noire De Crimee” – wysoki, wymaga podwiązywania lub podpór. Owoce średniej wielkości i duże, kuliste, lekko spłaszczone, brązowo-czerwone. Miąższ brązowo-czerwony, mięsisty, słodki, lekko słony. Polecany głównie do bezpośredniego spożycia z uwagi na ciekawy kolor. Jedna z najbardziej popularnych odmian pomidorów czarnych. Odmiana dobrze znosi zmienne warunki atmosferyczne, a owoce są odporne na pękanie.
- „Olmeca F1 (Kumato)” – średniowysoki, polecany do uprawy szklarniowej. Owoce kuliste średniej wielkości, wyrównane, o interesującym zielono-czekoladowym kolorze. Miąższ zielono-czekoladowo-czerwony, słodki, aromatyczny, najlepszy do bezpośredniego spożycia.
- "Or Pera d’Abruzzo" - wysoki, polecany do gruntu, ale i pod osłony. Owoce duże, o masie 200-250 g, w kształcie gruszki, wyraźnie żebrowane, czerwone. Miąższ czerwony, soczysty, mięsisty, zwarty, idealny do grillowania w plastrach.
- „Oxheart” – wysoki, silnie rosnący o wiotkich łodygach, wymagający podpór. Owoce duże w kształcie sercowatym (w typie bawole serce), twarde i mięsiste, koloru malinowego, dobry na przetwory. Odmiana polecana do uprawy w gruncie.
- „Sanmino” – średniowysoki, polecany do uprawy w gruncie. Owoce wydłużone, średniej wielkości, wyrównane, w kształcie wąskiego walca, czerwone. Miąższ czerwony, smaczny, o dobrej konsystencji, polecany na przetwory, jak również do mrożenia.
- „Scatolone 2” – wysoki, o ciągłym typie wzrostu, wymaga podwiązywania lub podpór. Owoce średniej wielkości, wydłużone, zbliżone kształtem do papryki, czerwone. Miąższ czerwony, mięsisty, zwarty, z małą ilością nasion, dlatego jest idealny na przeciery, pasty, ketchup.
- „Scipio Ibrido F1” – średniowysoki, samokończący. Odmiana średniowczesna, bardzo plenna. Owoce w kształcie krótkich walców, czerwone, dojrzewają równomiernie. Miąższ czerwony, soczysty, polecany do sosów i przecierów.
- „Sejk (Szejk)” – niski, o ograniczonym typie wzrostu, nie wymagający podpór. Owoce średniej wielkości, w kształcie krótkich walców, czerwone, o gładkiej skórce. Miąższ czerwony, bardzo ścisły, twardy, słodki, doskonały do przetworów. Odmiana wczesna, do uprawy w gruncie.
- „Tigerella” – wysoki, samokończący o wiotkich pędach, wymaga podwiązywania lub podpór. Owoce okrągłe, średniej wielkości o ciekawej kolorystyce – w żółto-pomarańczowe nieregularne smugi. Miąższ czerwony, słodko-kwaśny, mięsisty. Z uwagi na kolorystykę polecany do sałatek.
- „Toboga” – średniowysoki, samokończący. Owoce w kształcie walców (w typie Rio Grande), dość duże, czerwone, odporne na pękanie. Miąższ czerwony, soczysty, idealne do suszenia i przecierów. Odmiana średniowczesna, plonuje bardzo dobrze, wykazuje tolerancję na choroby.
- „White Beauty” – wysoki, silnie rosnący, wymagający podpór. Owoce bardzo duże, białokremowe, spłaszczone, żeberkowane. Miąższ delikatny z małą ilością nasion, białokremowy, słodki z nutą kwaskową, mięsisty, podobny w typie do pomidorów malinowych. Owoce o cienkiej skórce, wrażliwe na obijanie.
- „White Purple” – wysoki, wymagający podpór lub podwiązywania. Owoce średniej wielkości, o ciekawej kolorystyce biało-fioletowej. Miąższ jasnożółty, szklisty, soczysty, w smaku słodko-kwaśny.
- „Zlatava” – wysoki, o niekończącym typie wzrostu, wymagający powiązywania. Owoce średniej wielkości o pomarańczowej skórce, bardzo odporne na pękanie. Miąższ czerwony, kwaskowaty. Odmiana polecana do uprawy w nieogrzewanych tunelach/szklarniach oraz w gruncie.
- „Clackamas Blueberry” – wysoki, wymagający podpór lub podwiązywania. Podaje się, że to większa odmiana pomidorków cherry, ale w naszych testach owoce wielkościowo przypominały pomidora zwykłego, dlatego zdecydowaliśmy się tą odmianę tu zaklasyfikować. Owoce okrągłe, małe, czarno-czerwone, bogate w antocyjany. Miąższ intensywnie czerwony, słodki z nutą kwaskową. Kolor skórki zależy od nasłonecznienia – im bardziej słoneczne miejsce, tym ciemniejszy kolor skórki. Odmiana tolerancyjna na choroby, owocuje do końca sezonu.
Autorzy: Paweł i Beata Bereś (Ogrodnicy DIONP)
Opracowano na podstawie własnego doświadczenia i literatury. Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). DIONP wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.dionp.pl
Jakie odmiany pomidorów wysiać? - test DIONP 2020