Dynie czyli rośliny z rodziny dyniowate, to warzywa, które wymagają dla prawidłowego rozwoju i plonowania ciepłego, słonecznego stanowiska, bogatego w substancje odżywcze oraz zasobnego w wodę. Poszczególne odmiany mogą nieco się różnić wymaganiami, jednakże jako rośliny ciepłolubne i w ponad 90% złożone z wody potrzebują wyżej wspomnianych warunków aby dobrze zaplanowały. Mogą być uprawiane w gruncie, a kto ma dużo miejsca to i pod osłonami. Niektóre osoby także dynie uprawiają na balkonach i tarasach. Niektóre odmiany silnie się rozrastają. Większość roślin się płoży po glebie, ale można je także prowadzić na podporach.
Dynia Uchiki Kuri to odmiana pochodząca z Japonii. To dynia w typie Hokkaido. Jest to popularna odmiana wśród ogrodników-hobbystów. Udaje się na przeważającym obszarze kraju. Patrząc na opakowania nasion z tą odmianą niektórzy zauważają napis "dynia olbrzymia" i wyobrażają sobie, że Uchiki Kuri będzie tworzyła wielkie owoce. Potem są rozczarowani, że tak nie jest. Trzeba bowiem wiedzieć, że nazwa "dynia olbrzymia" widniejąca na opakowaniach niektórych nasion to nazwa gatunku, a w ramach tego gatunku mamy dopiero różne odmiany, w tym Uchiki Kuri. Typ Hokkaido to nic innego jak wskazanie miejsca, w krótym ta odmianę stworzono czyli japońskiej wyspy Hokkaido.
Uchiki Kuri całkowicie różni się od "tradycyjnej" dyni znanej w Polsce. Owoce zwykle mają wagę około 1-1,5 kg, a więc są małe. Wielkość i liczba owoców na roślinie zależą od warunków uprawy. Pierwsze owoce są zwykle większe od tych rozwijanych później. Nie jest to dynia okrągła, lecz ma cebulowaty, tudzież gruszkowaty kształt. Owoc lekko żeberkowany. Od typowej dyni różni ją też to, że ma lekko prążkowaną, pomarańczowo-czerwoną, cienką skórkę, której nie trzeba obierać. Skórka jest po wymyciu w 100% jadalna i bardzo smaczna.
Miąższ intensywnie pomarańczowy, soczysty, o smaku lekko orzechowym, słodki. Dynia Uchiki Kuri jest bogata w witaminy A, B i C, magnez, potas, wapń, fosfor i beta-karoten. Ma właściwości prozdrowotne. Doskonała do zup, ciast i do spożycia po ugotowaniu/upieczeniu. Pestki są jadalne i bogate w składniki odżywcze. Nadaje się do dłuższego przechowywania.