Roztocz murarkowy (Chaetodactylus osmiae) – pasożyt pyłku pszczół samotnic
14 grudnia, 2024Kanianka czyli diabelskie włosy – ciekawa roślina pasożytnicza
23 grudnia, 2024Główne przyczyny pękania korzenia marchwi
Niekiedy się zdarza, że w trakcie kopania korzeni marchwi w okresie lata i jesienią u części roślin pojawia się problem popękanych korzeni. Niektóre z nich wykazują dodatkowo objawy gnicia. W takich sytuacjach miąższ korzenia jest popękany i zdeformowany lub głęboko rozcięty. Pęknięcia przebiegają wzdłużnie, zwykle rozpoczynając się od szczytu korzenia i mogą być głębokie, odsłaniając rdzeń korzenia.
Zmienny dopływ wody
Główną przyczyną pękania korzeni marchwi jest nieregularny dostęp do wody – jej pojaw i brak, pojaw i brak. Inna jest brak wody i nagły wzrost uwilgotnienia gleby. Te wahania bądź nagłe wzrosty uwilgotnienia gleby mogą doprowadzić do tego, że po okresach niedoboru wody, gdy się pojawia wilgoć (opad deszczu, podlewanie) rośliny próbują pobrać jak największe jej ilości. Tkanki zewnętrzne nie wytrzymują wewnętrznego ciśnienia i rosnącego turgoru (jędrności) komórek oraz przyrostu nowych i pękają. Stopniowo pęknięcie jest niezauważalne, ale wraz ze wzrostem korzenia pogłębia się.
Najbardziej podatna na pękanie jest marchew tworząca większe korzenie, gdyż jej komórki mogą wchłaniać więcej wody. Uszkodzenia powstają głównie latem, ale jeżeli lato było suche i nagle jesień jest mokra, to wówczas do tego zjawiska dochodzi.
Azot w nadmiarze
Dodatkową przyczyną może być nadmiar nawozów azotowych i duże wahania temperatur pomiędzy dniem a nocą. Jeżeli nagle pojawią się silne przymrozki to mogą doprowadzić do szybkiej krystalizacji wody w komórkach korzenia marchwi i następuje pęknięcie. Nadmiar azotu może nie tylko stymulować szybki przyrost korzenia i ściany komórkowe korzenia nie wytrzymują tego wzrostu, ale nadmiar azotu rozluźnia komórki, przez co stają się cieńsze.
Mszyce, bawełnice, nicienie i inne szkodniki
Pękaniu korzeni marchwi sprzyja żerowanie na nim szkodników, głównie mszyc ale i nicieni, które mogą również przenosić choroby.
Ciężka gleba
Pękanie korzenia marchwi ma miejsce tak na glebach bardzo gliniastych i tu problemem może być zbyt zwięzła gleba, ale dotyka też rośliny rosnące na glebach lekkich - tu głównie problemy z wodą są przyczyną.
Zapobieganie pękaniu korzeni
- Zwiększenie ilości materii organicznej w glebie celem powiększenia pojemności wodnej gleby,
- Regularne podlewanie roślin, ale nie ich zalewanie,
- Stosowanie ściółkowania,
- Racjonalne stosowanie nawozów azotowych, ich aplikacja zwłaszcza przed siewami,
- Unikanie uprawy marchwi na świeżo uprawionej glebie,
- Wysiewanie odmian odpornych na pękanie korzenia,
- Wczesny zbiór.