Kukurydza cukrowa super słodka: Strongstar F1, Sweet Spirit F1, Accentuate F1
1 października, 2022"Czarna" kukurydza na popcorn
Dakota Black to amerykańska odmiana kukurydzy pękającej przeznaczonej do produkcji popcornu. Często uprawiana w systemach ekologicznych. Jest to odmiana bardzo trudna do dostania w warunkach Polski w ostatnim czasie. Zwykle tylko nieliczni hobbysci ją mają. Jest to odmiana, która w warunkach Polski dojrzewa we wrześniu. Uprawia się ją identycznie jak inne podgatunki kukurydzy. Wskazuje się, że okres jej wegetacji to 90-100 dni, co czyni ją odmianą wczesną, acz w klimacie amerykańskim nieco inaczej to wygląda niż w Polsce.
Odmiana tworzy kolby o ciemnofioletowych, błyszczących ziarniakach, które z daleka wyglądają jakby były czarne. Ziarniaki są drobne, lekko spiczasto zakończone. Przypominają nieco kolce. Pod wpływem temperatury, ziarniaki pękają tworząc popcorn. Bielmo ziarniaka jest białe, jednakże na popcornie widoczne są resztki czarnawej okrywy owocowo-nasiennej, co nadaje mu dodatkowego waloru. Jest to smaczna odmiana pod kątem spożywczym.