Kapary z nasion nasturcji – proste, a ciekawe
2 września, 2021Chutney z pomidorów koktajlowych
17 września, 2021Sałatka z zielonych pomidorów
Są takie sytuacje, że musimy dla potrzeb ratowania plonu zebrać na szybko dużą ilość niedojrzałych owoców pomidorów. Zdarza się tak, gdy pojawia się zaraza ziemniaka, gdy owoce zaczynają pękać, a także gdy pojawiają się przymrozki. Część owoców (głównie te większe) można poddać dojrzewaniu w domu, w tym z wykorzystaniem etylenu o czym piszemy TUTAJ, ale gdy jest ich dużo, to warto resztę przeznaczyć na sałatkę, pamiętając, że zielonych pomidorów nie zjada się na surowo (zawierają solaninę). Trzeba je poddać procesowi neutralizacji tej substancji, a w sałatce on zachodzi. Trzeba również pamiętać jakie odmiany się uprawia, gdyż niektóre w pełni dojrzałości przybierają zielonkawe ubarwienie np. odmiana Green Zebra, Flanders Contrast czy też choćby zielonkawo-żółta odmiana Green Sausage.
Składniki:
Zalewa:
Przyprawy:
Wykonanie:
Warzywa myjemy, cebulę obieramy, pomidory wykorzystujemy w całości i kroimy wraz z cebulą na cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paseczki lub kostkę. Umytą i obraną marchewkę ścieramy na grubej tarce. Nać selera kroimy drobno (wszystkie warzywa można rozdrobnić w malakserze).
Do pokrojonych warzyw dodajemy sól, olej i pieprz, następnie mieszamy wszystko razem. Całość odstawiamy na 3-4 godziny, aby warzywa zmiękły. W tym czasie możemy przygotować słoiki – umyć i wyparzyć. Następnie na dno każdego słoika wkładamy kulki ziela angielskiego, gorczycę, liść laurowy i zmiażdżony ząbek czosnku.
Po upływie wskazanego czasu przygotowujemy zalewę – łączymy składniki, zagotowujemy i gorącą wlewamy do warzyw. Mieszamy całość i przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, które zakręcamy i pasteryzujemy.
Z podanej porcji otrzymamy 4 słoiki o pojemności 400-500ml.