Sok z natki pietruszki – zdrowie wprost z ogródka
6 lipca, 2022Sałatka z surowego kalafiora z koperkiem – banalnie prosta, a pyszna i zdrowa
23 lipca, 2022Chutney z niedojrzałych (zielonych) pomidorów i papryki
Składniki:
Wykonanie:
Umyte pomidory kromy na mniejsze kawałki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i dodajemy do nich pozostałe składniki (przyprawy, ocet, cukier). Całość gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 30-40 minut, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Pamiętamy, żeby często mieszać składniki, żeby chutney nie przypalił się. Gorący sos przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy lub zjadamy na bieżąco.
Chutney z niedojrzałych (zielonych) pomidorów i sosu sojowego
Składniki:
Wykonanie:
Umyte pomidory kromy na mniejsze kawałki, czosnek i cebulę obieramy, następnie kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki (przyprawy, ocet, sos sojowy i cukier). Całość gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 30-40 minut, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Pamiętamy, żeby często mieszać składniki, aby chutney nie przypalił się. Gorący sos przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy lub zjadamy na bieżąco.