Cebula biała odmiany White Snowball – średniowczesna, uprawa z dymki
29 stycznia, 2023Cebula ma różne oblicza
Cebula (Allium cepa) – to roślina dwuletnia, uprawiana jako jednoroczna. Warzywo znane i uprawiane od czasów starożytnych, pochodzi prawdopodobnie z Azji. Jest to roślina wyłącznie uprawna, nie występuje w stanie dzikim.
W kuchni wykorzystujemy zarówno szczypior (liście), jak również mięsiste pochwy liściowe (cebule). Cebule mogą być okrągłe, spłaszczone, wydłużone, mogą rosnąć pojedynczo lub grupkami (tzw. rodzinka). Mogą mieć też różne kolory: biały, żółty, różowy, fioletowo-czerwony itd. Różnią się także smakiem, w tym tzw. ostrością.
Na rynku jest wiele odmian. Niektóre tylko na bieżące spożycie, a inne będą doskonale się przechowywały. Niektóre odmiany pozostawia się w gruncie bez wykopywania.
Cebula to warzywo bogate w wiele cennych dla zdrowia substancji. Zawiera witaminy (m.in. A, z grupy B, C, E, K), sole mineralne (m.in. żelazo, wapń, cynk, selen, magnez, potas, sód), błonnik, flawonoidy, kwasy tłuszczowe oraz olejki lotne. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, wspomaga przemianę materii, reguluje ciśnienie krwi oraz wzmacnia odporność.