Mówiąc o arbuzie (kawonie) zwykle jako pierwsza myśl przychodzi nam zielony owoc, czasem paskowany o kształcie i wielkości piłki. Hodowcy jednak cały czas nas zaskakują i obok odmian tradycyjnych pojawiają się różne odmianowe ciekawostki. Jedną z nich są wydłużone arbuzy, przypominające nieco cukinię, w tym o róznej kolorystyce na skórce, ale niekiedy i o ciekawym miąższu.
Yellow Wonder to odmiana wczesna, owoce dojrzewają już początkiem sierpnia, są średniej wielkości, gdyż osiągają masę ok. 3-4 kg, a długość ich dochodzi niekiedy do 30-35 cm. Co ciekawe, to owoce są wydłużone, walcowate. Skórka początkowo jest zielono-żółta, a po dojrzeniu jest w intensywnie żółtym kolorze. Bez problemu zatem można odszukać tę odmianę w gąszczu zielonych liści. Miąższ jest jasnoczerwony, słodki, soczysty. Odmiana ta polecana jest do uprawy zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Nasiona dostępne są głównie w obrocie amatorskim, zatem samemu trzeba stworzyć rozsadę. Jako DIONP sami sialiśmy i tworzyliśmy rozsadę arbuzów.
Ponieważ uprawą arbuzów (kawonów) zajmujemy się od wielu lat, w tym testujemy odmiany z różnych krajów, stąd też opisaliśmy w osobnym materiale jak to robiliśmy. Materiał o uprawie arbuzów dostępny jest TUTAJ. Warto zaznaczyć, że arbuzy uprawiamy w gruncie, gdyż na Podkarpaciu warunki glebowo-klimatyczne są bardzo korzystne pod uprawę tych ciepłolubnych roślin.