
Zeolit w ogrodnictwie
3 kwietnia, 2020Arbuz to owoc (jagoda) czy warzywo?
Jest to dokładnie takie same pytanie, które zadaje się przy melonach. Odpowiedź nie jest prosta i często zależy od kraju, w którym się uprawia te rośliny bądź zjada. Przykładowo w Polsce większość obywateli uważa, że to typowy owoc (a raczej należy napisać - jagoda bazując na botanice), ale choćby w USA czy Chinach, arbuz będzie traktowany bardziej jak warzywo. Wszystko zależy od tego, co się z nim robi w kuchni.
To zatem kwestie kulinarne są zwykle czynnikiem decydującym o klasyfikacji tej rośliny, a raczej o nazewnictwie określającym plon jaki zjadamy. Z punktu widzenia Polaka – nie powinniśmy nikogo ganić za to, że nazywa go warzywem, jak również tych co traktują go jak owoc lub nazywają wręcz jagodą.
Zwolennicy owoców, czy też jagód opierają się głównie na tym, że arbuz jest słodki i wykorzystywany głównie do spożycia na świeżo lub do deserów, ale zwolennicy uznania go za warzywo od razu wspomną, że jest to roślina, która owszem ma słodki miąższ, ale zarazem może być zjadana w całości jak np. ogórek, w tym skórkę się smaży, dusi lub marynuje i to w dodatku nie na słodko (tak jest choćby w Chinach, USA czy Rosji). Przykładowo w Stanie Oklahoma w USA arbuz jest warzywem i w konkursach jakie są tam organizowane, wyłącznie pod tą klasyfikacją występuje.
Zasadniczo każda ze sporu stron ma rację, gdyż jakby nie było arbuz wydaje plon. Roślina ta jest jednoroczna, a zarazem jednopienna co oznacza, że wytwarza zarówno kwiaty męskie (małe, niepozorne) jak i żeńskie. Po zapłodnieniu na kwiatach żeńskich rozwija się jagoda czyli owoc. Nie da się go inaczej nazwać. Jest to dokładnie to samo co choćby z pomidorem – wiadomo, że to warzywo, ale daje owoce w postaci jagód, które zjadamy. To samo jest z ogórkiem, czy też papryką. Kwestia nazewnictwa.
Owoc arbuza może być okrągły, owalny, a umieszczony w odpowiednich formach nawet kwadratowy lub na kształt serca. Ma też różną barwę skórki – od niemal biało-zielonej (odmiana Dixie Queen) po ciemno-zieloną niemal czarną (np. odmiana Black Diamond). Poza tym, miąższ może mieć różną zawartość cukrów, w tym różny kolor miąższu. Przywykliśmy do tego, że arbuzy są różowe lub czerwone wewnątrz, ale są i żółte, i białe (a raczej kremowe).
Arbuz wywodzi się z Afryki, która jest jego ojczyzną. Jego historia sięga kilku tysięcy lat wstecz. Mówi się wręcz o 5 tysiącach lat wiedzy o jego istnieniu na kontynencie afrykańskim. Arbuz (Citrullus lantus), tak jak dynia, cukinia, ogórek, tykwa, kiwano itd. należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Jest rośliną jednoroczną, wysiewaną z nasion, a po zebraniu plonu zamiera i jest likwidowana uprawa. Dokładnie tak samo jak przy uprawie innych dyniowatych. Wiele zatem głosów z innych krajów, w których roślina ta jest powszechnie uprawiana (Chiny są głównym producentem) mówi o tym, że jest to typowe warzywo.
DIONP wychodzi z następującego założenia – czy to owoc czy warzywo nie ma najmniejszego znaczenia. Osobiście raz nazywamy ją warzywem raz owocem, ale mamy do tego poniekąd przyzwolenie, gdyż w kuchni wykorzystujemy zarówno słodki miąższ, jak również marynujemy skórkę.
Kwestię przynależności do grupy owoców i/liub warzyw niech rozważają botanicy i kucharze. Korzystajmy z tego, że ten „warzowoc” jest dostępny w Polsce w sklepach i na bazarach, w tym samodzielnie można go uprawiać w ogrodach. Nie da się ukryć, że jest to jednak roślina smaczna, o różnych zastosowaniu kulinarnym, rześka (ponad 95% wody), odżywcza, w tym lecznicza (choćby przez zawartość likopenu).
2 Comments
No i wyjaśnione 🙂 Dokładnie jak napisaliście – nie ma to większego znaczenia. Ważne, że jest pyszny! A co za różnica czy nazwiemy do owocem czy warzywem…
Dysputy czasami takie można przeczytać w komentarzach, że głowa mała, ale tak jak Pani też wskazuje smak sie liczy 🙂